BIO karotka praná

33 hodnocení
 
Efekt lupa
 

BIO mrkev česká nepraná 

 

od 30 Kč
Značka ekofarma Dyjákovice
Kategorie biozelenina
Zvolte variantu
Kód produktu 120/0-5 hmotnost: 0,5 Skladem (505 ks) 30 Kč
   
Kód produktu 120/1 hmotnost: 1 Skladem (253 ks) 58 Kč
   
Kód produktu 120/3 hmotnost: 3 Skladem (37 ks) 169 Kč
   
Kód produktu 120/5 hmotnost: 5 Skladem (13 ks) 268 Kč
   
 

Obsahuje mnoho vitamínů a jiných užitečných látek, z nichž nejvýznamnější jsou β-karoteny – dimery vitamínu A zodpovědné za červenou barvu kořene. Dále je bohatá na vlákniny a antioxidanty. Po chemické stránce byla podrobně prozkoumána a v jejím kořenu a semenech bylo nalezeno několik set různých chemických sloučenin.

Mrkev se může jíst syrová, vcelku jen tak po opláchnutí, nasekaná či nastrouhaná do salátů v kombinaci s jablky nebo cibulí, posypané petrželkou, pažitkou nebo ořechovými jádry, či tepelně upravená v polévce, játrové omáčce atd… V polévkách bývá často kombinována s celerem, petrželí a cibulí kuchyňskou. Mrkev se používá jako močopudný a projímavý prostředek, při šerosleposti, močových kamenech a revmatických zánětech kloubů. Šťáva z kořene pomáhá také při ischemické chorobě srdeční. Mrkev obsahuje důležitou vlákninu a podporuje vylučování cholesterolu z těla. Pro úhradu vitaminu A je třeba sníst asi 50 g syrové denně, především v zimním a předjarním období. V únoru 2005 bylo zjištěno, že látka falkarinol (falcarinol) obsažená v mrkvi může snižovat rozvoj rakoviny